SNGL
HD_MRK
 
Eigen-wijsz Dorotheé Beens

Laat los wat je weet en kies.

Een goede werkvorm op de juiste plek in je training is heel effectief. Het kan zelfs de training maken of breken. Niet gek dat ik daar dus veel vragen over krijg. En op zekere dag zelfs de vraag of ik daar een boek over kan schrijven. Wat een goed idee! Ik ken 1.001 werkvormen, dus dat moest geen probleem zijn. Sterker nog, ik zou een e-book maken en die voor iedereen beschikbaar stellen op mijn site.

The never-ending list

Dus ik begon vol enthousiasme al die 1.001 werkvormen op te schrijven. Een beetje structuur was nodig, een inleiding, wat voorgeschiedenis, de juiste samenhang en het moest passen binnen de context. De ‘Oh ja, dat moet je ook nog weten’ lijst werd steeds langer. Alles was de moeite waard om te vertellen. Uiteindelijk had ik een inhoudsopgave van 3 kantjes. Genoeg om 5 boeken mee te vullen.

Wat de lezer werkelijk wil weten

Ik was mezelf lekker bezig aan het houden door alle kennis die ik in de afgelopen 15 jaar heb opgebouwd in één document te willen stoppen. Zonder er bij na te denken wat de lezer zou willen weten. Ik dacht terug aan de tijd dat ik net in het vak zat, en op zoek was naar informatie. Ik had behoefte aan een overzichtelijk document met praktische voorbeelden. Iets wat me zou inspireren en enthousiasmeren om er zelf mee aan de slag te gaan.

Snoeien in kennis

Door alle kennis in 1 keer te willen vertellen, zag ik zelf door de bomen het bos niet meer. Ik ben met de spreekwoordelijke heggenschaar gaan snoeien. En zo doe je dat ook in je workshop. Kies er voor of je overzicht wilt bieden, of juist met een onderwerp de diepte in. Maar belangrijker nog, wat heeft de deelnemer nodig om de volgende stap te kunnen zetten? Dat zorgt er voor dat je duidelijkheid schept voor je deelnemers, waardoor zij makkelijker leren. En tevreden over jou en je workshop naar huis gaan.

En dat snoeien heeft geresulteerd in het e-book ‘Waardevolle werkvormen voor een wervelende workshop’. Nieuwsgierig?

https://www.eigen-wijsz.nl/aanbod/#e-book

 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 
 
DSPL-LL-PSTS

Je kunt het toch nooit goed doen

Met een voldaan gevoel neem ik afscheid van de deelnemers aan mijn workshop. Er was hard gewerkt, er waren nieuwe inzichten opgedaan en ze hadden genoeg ideeën om zelf aan de slag te gaan. Na de laatste bedankjes, gedagjes en van een enkeling een welgemeende kus op mijn wang sluit…
Lees verder...
 

Klantgericht is geen synoniem van Assepoester

Bij Assepoester kreeg je waar voor je geld. Iedereen was dan ook erg blij met haar. Ze had haar training keurig op orde, lekkere lunch, alles was tot in de puntjes verzorgd. En de nazorg na afloop, in 1 woord ge-wel-dig! Want Assepoester rustte niet voordat alle deelnemers hun leerdoelen…
Lees verder...
 

Succesvol ben je alleen als je precies doet waar je zin in hebt

Een uitnodiging om samen met 15 anderen een ochtend aan de slag te gaan met persoonlijk leiderschap in het ondernemen “Op een manier dat zorgt dat je je bedrijfsdoelen wél haalt”. Ik ga er eens goed voor zitten, de spreker belooft er een interactieve happening van te maken. Hij begint…
Lees verder...
 

Laat je niet uitbuiten als trainer

Dansend kwam ze binnen, vergezeld door een eekhoorn, een roodborstje, twee wasbeertjes en een konijntje. Ze had de neiging om te zingen als het spannend werd, maar na een half uurtje had ik een aardig beeld wat Sneeuwwitje van me wilde. Kost en inwoning Na problemen thuis stond ze er…
Lees verder...
 

Stralen als een oud wijf

  Als meisje kon ik uren kijken naar mijn moeder als ze zich zat op te tutten. Al die potjes, kwastjes en kleurtjes hadden een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij. Heel soms mocht ik ook een beetje crème op mijn handen doen. Zelluf doen Tegen de tijd dat ik 15 was,…
Lees verder...
 

Waarom jouw voornemens gedoemd zijn te mislukken.

Het begin van het nieuwe jaar voelt voor mij als een onbeschreven blad. Als een schrift dat ik voor de eerste keer opensla en wat nog heerlijk kraakt in zijn voegen. Onbegrensde mogelijkheden Ik kan het vullen met… Ja, eigenlijk met alles wat er maar in me opkomt. Gedachtes die…
Lees verder...
 

Ik heb een tattoo op mijn bil

Bij het ontwikkelen van een training denk ik altijd heel hard na over wat ik ga brengen. Over de onderwerpen, de werkvormen, een ludieke invalshoek. Ik duik de boeken in, struin het internet af, lees vakliteratuur zodat ik zeker weet dat de inhoud interessant is. Ademloos Want als de inhoud…
Lees verder...
 

Hoe lijstjes je afhouden van resultaat

De Post-it. Onmisbaar in mijn werk. Ik gebruik ze in workshops, trainingen, 1-op-1 trajecten, maar ook in mijn voorbereiding. Ik heb ze altijd bij de hand, ook als ik onderweg ben. Sterker nog, ik heb ze zelfs als promo. Dat vinkt zo lekker af √ Op mijn bureau liggen in verschillende…
Lees verder...
 

Eerst luisteren, dan brengen

Terwijl half Nederland op zoek is naar Pikachu, Onix en Skitty, ben ik druk op zoek naar inspiratie. De cursor op mijn beeldscherm knippert me beschuldigend tegemoet. Daar ging mijn Goede Voornemen om alleen maar inspiratie de wereld in te sturen. Terwijl het de deur uitloopt, draait het zich nog…
Lees verder...
 

Een koninklijke presentatie

De dochter van mijn vriendin kijkt me met een serieus snoetje aan en vraagt of haar kroontje nog goed staat. Ik knik bevestigend. Ze draait parmantig een rondje, haar jurk waaiert breed uit. Ze zweeft weg om zich te laten bewonderen door haar broertje. Mij met een glimlach achterlatend. Hoe…
Lees verder...
 
Vergeet je standaardworkshop, focus op je doelgroep

Vergeet je standaardworkshop, focus op je doelgroep

Elke doelgroep vraagt een eigen benadering. Dus ook een eigen workshop. Dat realiseerde ik me toen ik pas Roelof Wobben van Beter Zitten bij een event sprak. Roelof heeft een bureaustoel speciaal voor vrouwen ontwikkeld Omdat ik én vrouw ben, én rugklachten heb, was ik direct geïnteresseerd. Wat blijkt? Rugklachten…
Lees verder...
 
 
 
NCLD PG CNTCT LN
      

dorothee@eigen-wijsz.nl • 06-20280370