Met een voldaan gevoel neem ik afscheid van de deelnemers aan mijn workshop. Er was hard gewerkt, er waren nieuwe inzichten opgedaan en ze hadden genoeg ideeën om zelf aan de slag te gaan. Na de laatste bedankjes, gedagjes en van een enkeling een welgemeende kus op mijn wang sluit ik de deur.
Me-time
Nu was het voor mij tijd om te leren. Ik had de deelnemers mondeling gevraagd naar hun leeropbrengst, dat helpt hen verworven inzichten op te slaan in het langetermijngeheugen. En geeft mij weer waardevolle informatie wat deelnemers belangrijk vinden. Daarboven op vraag ik iedereen een schriftelijke evaluatie te doen en tips voor verbetering. Op het tafeltje lagen de evaluatieformulieren al te wachten.
Serieus?!?
Mijn gevoel kwam aardig overeen met de feedback van de deelnemers. Tot ik het laatste formulier las: Er was alleen ongezond snoep. Ik keek nog een keer, het stond er echt. Ik had inderdaad koekjes, maar toch ook pure chocola en dadels neergezet? Normaal weet ik feedback om te zetten in een cadeau om van te leren. Nu vond ik het zo oneerlijk, want in de uitnodiging stond expliciet dat dieetwensen doorgegeven konden worden. Omdat het me niet losliet, zat er maar 1 ding op.
Breder kijken
Ik nam nog eens contact op met de dame die me de feedback had gegeven. Als kok wist ze me interessante dingen te vertellen over suikers, energie en concentratie. Ik bleef maar doorvragen en toen keek ze me aan en gaf me het mooiste compliment ooit: “Dit was de enige tip was die ik kon bedenken. Realiseer jij je wel hoe goed jouw workshop dus in elkaar zit?” Boing..! Vanuit mijn perfectionisme labelde ik het voorval als falen, terwijl ze me een prachtig cadeau gaf. Wees dus dankbaar als mensen alleen nog tips kunnen geven op details, dit betekent dat jouw workshop dik in orde is.
De workshop uit deze blog is de Grow & Glow waarin ik je in 1 ochtend leer wat de 5 belangrijkste punten voor het ontwikkelen en geven van een workshop zijn.