HD_MRK
 
Eigen-wijsz Dorotheé Beens
SNGL

Dé perfecte vakantievoorbereiding- en afsluiting

Ieder jaar voordat ik op vakantie ga, zet ik mijn hele huis op zijn kop. Als een witte tornado ga ik één voor één alle ruimtes af. Kasten worden leeg getrokken, lades worden ondersteboven gehouden en gordijnen worden van de rails gerukt.

En als ik iedereen mag geloven is dat niet goed.

Tijdens mijn vakantie geniet ik heerlijk van het niets hoeven. Per dag bekijken wat ik ga doen. Een stadje bezoeken, of lekker de bergen in. Maar lekker blijven zitten met een boek binnen handbereik is ook een serieuze optie. Vaste prik is iedere ochtend bij het wakker worden even mijn mail checken.

En als ik iedereen mag geloven is dat niet goed.

Ieder jaar gooi ik mijn praktijk minimaal 3 weken dicht. Zelden ben ik de hele periode weg. Afspraken maak ik niet, hooguit met de boodschappenbezorgdienst :-). Al ben ik in den lande, ik ben niet beschikbaar.

En als ik iedereen mag geloven… Nou ja, vul zelf maar in.

Trial & Error

Zoals mijn bedrijfsnaam al een beetje doet vermoeden, ik ben nogal eigenwijs. Maar niet vies van een onderzoek op zijn tijd. Dus ik ben gaan ervaren hoe het is om niet heel mijn huis schoon te maken, de mail thuis te laten en terug in Nederland weer direct bereikbaar te zijn. Na deze ‘trial’ volgde al snel de ‘error’.
Ik ben er namelijk achter gekomen dat ik het niet alleen prettig vind om in een schoon en opgeruimde omgeving thuis te komen, de klus zélf is een manier om los te komen van de hectiek. Door bewust tijd vrij te maken voor letterlijk reinigende activiteiten, neem ik beetje-bij-beetje afstand van de alledaagse beslommeringen. Ik stap letterlijk relaxter in de auto op weg naar mijn bestemming.

Krampachtig doen wat goed is

Helemaal niet weten wat er speelt, is niet zo handig voor de ‘controlfreak’ in mij. Door heel de dag krampachtig niet te kijken, kon ik juist niet loskomen van het werk. Tot op zekere hoogte kan ik loslaten en relativeren, maar helemaal niets doen is het andere uiterste. Ik ben een éénpitter en heb dus geen collega die mijn mail in mijn afwezigheid leest. Stel dat er een hele leuke aanvraag binnenkomt, dan maak ik graag even tijd om te reageren. Zolang ik maar zelf beslis.

En na afloop van de vakantie nog een paar dagen in een gesloten (en schone!) praktijk zijn in 1 woord ver-ruk-ke-luk! Tijdens mijn vakantie heb ik afstand kunnen nemen van alledag en ontstaat er ruimte voor nieuwe dingen. Vol met plannen en hernieuwde energie start ik mijn bedrijf weer op. In alle rust beantwoord ik alle mails die er nog liggen en maak ik een planning voor de komende maanden. Met het gevoel van vrijheid nog in mijn lijf. Zodat ik weet dat ik ook het komende half jaar aan de slag ga met zaken die er echt toe doen.

Doe je ding! Of niet.

Wil je geen mails lezen, lekker niet doen! Wil je dagelijks 4 uur aan je bedrijf werken, vooral wel doen. Wil je niet langer dan 10 werkdagen onbereikbaar zijn…. Nou ja, vul zelf maar in. Dé perfecte vakantievoorbereiding– en afsluiting is dat waar jij je goed bij voelt.

 
 
DSPL-LL-PSTS

Een teleurgestelde deelnemer, doe er je voordeel mee!

Een workshop ontwikkelen kost tijd, veel tijd! Laat staan als je aan de slag gaat met een meerdaagse training. Denk aan het vele denkwerk, de organisatorische voorbereiding en dan is het zo tof als alles volgens plan verloopt! Bij de evaluatie aangekomen blijken de deelnemers toch nog opmerkingen te hebben,…
Lees verder...
 

Let maar niet op mij!

Woedend trok ik voor de derde keer de deur open. Belletje lellen hoort erbij, maar ik wilde ook aan het werk. Woest keek ik de straat in, niemand. Opeens hoorde ik een kuchje onder me. Onder me? Er stond een heel klein mannetje op de stoep. Een wat oudere man,…
Lees verder...
 

Doe lekker zelf loyaal! 

Ze zag eruit alsof ze moest poepen, met een zucht liet ze haar adem ontsnappen en keek me vertwijfeld aan. Het was duidelijk dat ze advies van me wilde. Ze was al jaren klant bij iemand. Nu had ze een plan en erover gesproken met een ander, bij wie ze…
Lees verder...
 

Staat er opeens een naakte man voor mijn deur

Twee keer knipperde ik met mijn ogen. Ik zag het goed, er stond een naakte man bij mij op de stoep. Ik vroeg hem naar zijn naam. Hij stelde zich voor als De Keizer, Karel de Keizer. Inderdaad, wij hadden nu een afspraak. Hij was een joviale kerel. Zo'n man…
Lees verder...
 

Je moet er wel wat voor over hebben!

Ze staat voor mijn bureau, met afhangende schoudertjes en een gezicht alsof ze er de last van de wereld op draagt. Een diepe zucht. ‘Nou, dan ga ik maar.’ Mijn dochter gaat voor het eerst haar krantenwijk lopen. Ik zie haar nog gaan.  Alles was weerstand Zo gelukkig als ze…
Lees verder...
 

Je kunt het toch nooit goed doen

Met een voldaan gevoel neem ik afscheid van de deelnemers aan mijn workshop. Er was hard gewerkt, er waren nieuwe inzichten opgedaan en ze hadden genoeg ideeën om zelf aan de slag te gaan. Na de laatste bedankjes, gedagjes en van een enkeling een welgemeende kus op mijn wang sluit…
Lees verder...
 

Klantgericht is geen synoniem van Assepoester

Bij Assepoester kreeg je waar voor je geld. Iedereen was dan ook erg blij met haar. Ze had haar training keurig op orde, lekkere lunch, alles was tot in de puntjes verzorgd. En de nazorg na afloop, in 1 woord ge-wel-dig! Want Assepoester rustte niet voordat alle deelnemers hun leerdoelen…
Lees verder...
 

Succesvol ben je alleen als je precies doet waar je zin in hebt

Een uitnodiging om samen met 15 anderen een ochtend aan de slag te gaan met persoonlijk leiderschap in het ondernemen “Op een manier dat zorgt dat je je bedrijfsdoelen wél haalt”. Ik ga er eens goed voor zitten, de spreker belooft er een interactieve happening van te maken. Hij begint…
Lees verder...
 

Laat je niet uitbuiten als trainer

Dansend kwam ze binnen, vergezeld door een eekhoorn, een roodborstje, twee wasbeertjes en een konijntje. Ze had de neiging om te zingen als het spannend werd, maar na een half uurtje had ik een aardig beeld wat Sneeuwwitje van me wilde. Kost en inwoning Na problemen thuis stond ze er…
Lees verder...
 

Stralen als een oud wijf

  Als meisje kon ik uren kijken naar mijn moeder als ze zich zat op te tutten. Al die potjes, kwastjes en kleurtjes hadden een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij. Heel soms mocht ik ook een beetje crème op mijn handen doen. Zelluf doen Tegen de tijd dat ik 15 was,…
Lees verder...
 

Waarom jouw voornemens gedoemd zijn te mislukken.

Het begin van het nieuwe jaar voelt voor mij als een onbeschreven blad. Als een schrift dat ik voor de eerste keer opensla en wat nog heerlijk kraakt in zijn voegen. Onbegrensde mogelijkheden Ik kan het vullen met… Ja, eigenlijk met alles wat er maar in me opkomt. Gedachtes die…
Lees verder...
 

Ik heb een tattoo op mijn bil

Bij het ontwikkelen van een training denk ik altijd heel hard na over wat ik ga brengen. Over de onderwerpen, de werkvormen, een ludieke invalshoek. Ik duik de boeken in, struin het internet af, lees vakliteratuur zodat ik zeker weet dat de inhoud interessant is. Ademloos Want als de inhoud…
Lees verder...
 

Hoe lijstjes je afhouden van resultaat

De Post-it. Onmisbaar in mijn werk. Ik gebruik ze in workshops, trainingen, 1-op-1 trajecten, maar ook in mijn voorbereiding. Ik heb ze altijd bij de hand, ook als ik onderweg ben. Sterker nog, ik heb ze zelfs als promo. Dat vinkt zo lekker af √ Op mijn bureau liggen in verschillende…
Lees verder...
 

Eerst luisteren, dan brengen

Terwijl half Nederland op zoek is naar Pikachu, Onix en Skitty, ben ik druk op zoek naar inspiratie. De cursor op mijn beeldscherm knippert me beschuldigend tegemoet. Daar ging mijn Goede Voornemen om alleen maar inspiratie de wereld in te sturen. Terwijl het de deur uitloopt, draait het zich nog…
Lees verder...
 

Een koninklijke presentatie

De dochter van mijn vriendin kijkt me met een serieus snoetje aan en vraagt of haar kroontje nog goed staat. Ik knik bevestigend. Ze draait parmantig een rondje, haar jurk waaiert breed uit. Ze zweeft weg om zich te laten bewonderen door haar broertje. Mij met een glimlach achterlatend. Hoe…
Lees verder...
 

Laat los wat je weet en kies.

Een goede werkvorm op de juiste plek in je training is heel effectief. Het kan zelfs de training maken of breken. Niet gek dat ik daar dus veel vragen over krijg. En op zekere dag zelfs de vraag of ik daar een boek over kan schrijven. Wat een goed idee!…
Lees verder...
 
Vergeet je standaardworkshop, focus op je doelgroep

Vergeet je standaardworkshop, focus op je doelgroep

Elke doelgroep vraagt een eigen benadering. Dus ook een eigen workshop. Dat realiseerde ik me toen ik pas Roelof Wobben van Beter Zitten bij een event sprak. Roelof heeft een bureaustoel speciaal voor vrouwen ontwikkeld Omdat ik én vrouw ben, én rugklachten heb, was ik direct geïnteresseerd. Wat blijkt? Rugklachten…
Lees verder...
 
 
 
NCLD PG CNTCT LN
      

dorothee@eigen-wijsz.nl • 06-20280370