HD_MRK
 
Eigen-wijsz Dorotheé Beens
SNGL

Laat je niet uitbuiten als trainer

Dansend kwam ze binnen, vergezeld door een eekhoorn, een roodborstje, twee wasbeertjes en een konijntje. Ze had de neiging om te zingen als het spannend werd, maar na een half uurtje had ik een aardig beeld wat Sneeuwwitje van me wilde.

Kost en inwoning

Na problemen thuis stond ze er opeens alleen voor. Ze ontmoette een paar dwergen die haar werk gaven in ruil voor kost en inwoning. Inmiddels had ze het 8-koppige huishouden goed onder controle. Met hard werken lukte het haar om de stapels was weg te werken, iedere avond een lekker maaltijd op tafel te zetten en het huis stofvrij te houden. Ze kreeg vaak de vraag om ook andere huizen schoon te maken, maar de dwergen wilden haar niet kwijt. Zij hadden bedacht dat Sneeuwwitje het anderen kon leren, ze kreeg er zelfs wat geld voor van de dwergen! De eerste groep was een groot succes, dat trainen lag haar wel. Ze wilde samen met mij onderzoeken wat voor soort trainingen ze nog meer kon geven.

De grote P-vraag

Binnen een paar weken hadden we duidelijk met wat voor soort prinsessen Sneeuwwitje het liefste wilde werken, had ze leerdoelen geformuleerd en hoe ze afwisselende werkvormen kon bedenken. En toen kwam de grote P-vraag: ‘Welke prijs kan ik vragen voor deze training?’ Ik vroeg haar wat de vorige training kostte. Ze bekende dat ze dat niet wist. De dwergen hadden alles geregeld en haar 250 dukaten gegeven. Ik gaf haar de opdracht om eens op onderzoek uit te gaan.

Stampvoetend

De volgende dag stond Sneeuwwitje briesend voor de deur. Het bleek dat de dwergen voor de training 350 dukaten hadden gevraagd. Per deelnemer. En zij had al het werk gedaan! Toen het stof weer was opgetrokken zag ze de positieve kant ervan in. Er lag voor haar een mogelijkheid om een goede prijs te vragen voor haar werk waardoor ze minder afhankelijk werd van de dwergen. Ook erkende ze dat de dwergen wel alle deelnemers hadden geworven en alle administratieve rompslomp op zich hadden genomen. Maar we waren het wel over eens, dat Sneeuwwitje bij een volgende opdracht wat steviger zou gaan onderhandelen.

 

Als trainer kan het handig zijn om voor een opdrachtgever te werken. Je hoeft je niet druk te maken over de werving, de locatie en de administratie. Hierdoor kun jij je richten op hetgeen jij het beste kunt: je vakgebied. Voor een lange en goede samenwerking is belangrijk om elkaars input naar waarde te schatten en hiernaar te handelen.

In deze blog gebruik ik een metafoor om kennis over te dragen. In mijn training Group@Work leer ik je hoe je op een creatieve en speelse manier werkvormen bedenkt voor jouw workshop of training. 
 
 
DSPL-LL-PSTS

Een teleurgestelde deelnemer, doe er je voordeel mee!

Een workshop ontwikkelen kost tijd, veel tijd! Laat staan als je aan de slag gaat met een meerdaagse training. Denk aan het vele denkwerk, de organisatorische voorbereiding en dan is het zo tof als alles volgens plan verloopt! Bij de evaluatie aangekomen blijken de deelnemers toch nog opmerkingen te hebben,…
Lees verder...
 

Dé perfecte vakantievoorbereiding- en afsluiting

Ieder jaar voordat ik op vakantie ga, zet ik mijn hele huis op zijn kop. Als een witte tornado ga ik één voor één alle ruimtes af. Kasten worden leeg getrokken, lades worden ondersteboven gehouden en gordijnen worden van de rails gerukt. En als ik iedereen mag geloven is dat…
Lees verder...
 

Let maar niet op mij!

Woedend trok ik voor de derde keer de deur open. Belletje lellen hoort erbij, maar ik wilde ook aan het werk. Woest keek ik de straat in, niemand. Opeens hoorde ik een kuchje onder me. Onder me? Er stond een heel klein mannetje op de stoep. Een wat oudere man,…
Lees verder...
 

Doe lekker zelf loyaal! 

Ze zag eruit alsof ze moest poepen, met een zucht liet ze haar adem ontsnappen en keek me vertwijfeld aan. Het was duidelijk dat ze advies van me wilde. Ze was al jaren klant bij iemand. Nu had ze een plan en erover gesproken met een ander, bij wie ze…
Lees verder...
 

Staat er opeens een naakte man voor mijn deur

Twee keer knipperde ik met mijn ogen. Ik zag het goed, er stond een naakte man bij mij op de stoep. Ik vroeg hem naar zijn naam. Hij stelde zich voor als De Keizer, Karel de Keizer. Inderdaad, wij hadden nu een afspraak. Hij was een joviale kerel. Zo'n man…
Lees verder...
 

Je moet er wel wat voor over hebben!

Ze staat voor mijn bureau, met afhangende schoudertjes en een gezicht alsof ze er de last van de wereld op draagt. Een diepe zucht. ‘Nou, dan ga ik maar.’ Mijn dochter gaat voor het eerst haar krantenwijk lopen. Ik zie haar nog gaan.  Alles was weerstand Zo gelukkig als ze…
Lees verder...
 

Je kunt het toch nooit goed doen

Met een voldaan gevoel neem ik afscheid van de deelnemers aan mijn workshop. Er was hard gewerkt, er waren nieuwe inzichten opgedaan en ze hadden genoeg ideeën om zelf aan de slag te gaan. Na de laatste bedankjes, gedagjes en van een enkeling een welgemeende kus op mijn wang sluit…
Lees verder...
 

Klantgericht is geen synoniem van Assepoester

Bij Assepoester kreeg je waar voor je geld. Iedereen was dan ook erg blij met haar. Ze had haar training keurig op orde, lekkere lunch, alles was tot in de puntjes verzorgd. En de nazorg na afloop, in 1 woord ge-wel-dig! Want Assepoester rustte niet voordat alle deelnemers hun leerdoelen…
Lees verder...
 

Succesvol ben je alleen als je precies doet waar je zin in hebt

Een uitnodiging om samen met 15 anderen een ochtend aan de slag te gaan met persoonlijk leiderschap in het ondernemen “Op een manier dat zorgt dat je je bedrijfsdoelen wél haalt”. Ik ga er eens goed voor zitten, de spreker belooft er een interactieve happening van te maken. Hij begint…
Lees verder...
 

Stralen als een oud wijf

  Als meisje kon ik uren kijken naar mijn moeder als ze zich zat op te tutten. Al die potjes, kwastjes en kleurtjes hadden een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij. Heel soms mocht ik ook een beetje crème op mijn handen doen. Zelluf doen Tegen de tijd dat ik 15 was,…
Lees verder...
 

Waarom jouw voornemens gedoemd zijn te mislukken.

Het begin van het nieuwe jaar voelt voor mij als een onbeschreven blad. Als een schrift dat ik voor de eerste keer opensla en wat nog heerlijk kraakt in zijn voegen. Onbegrensde mogelijkheden Ik kan het vullen met… Ja, eigenlijk met alles wat er maar in me opkomt. Gedachtes die…
Lees verder...
 

Ik heb een tattoo op mijn bil

Bij het ontwikkelen van een training denk ik altijd heel hard na over wat ik ga brengen. Over de onderwerpen, de werkvormen, een ludieke invalshoek. Ik duik de boeken in, struin het internet af, lees vakliteratuur zodat ik zeker weet dat de inhoud interessant is. Ademloos Want als de inhoud…
Lees verder...
 

Hoe lijstjes je afhouden van resultaat

De Post-it. Onmisbaar in mijn werk. Ik gebruik ze in workshops, trainingen, 1-op-1 trajecten, maar ook in mijn voorbereiding. Ik heb ze altijd bij de hand, ook als ik onderweg ben. Sterker nog, ik heb ze zelfs als promo. Dat vinkt zo lekker af √ Op mijn bureau liggen in verschillende…
Lees verder...
 

Eerst luisteren, dan brengen

Terwijl half Nederland op zoek is naar Pikachu, Onix en Skitty, ben ik druk op zoek naar inspiratie. De cursor op mijn beeldscherm knippert me beschuldigend tegemoet. Daar ging mijn Goede Voornemen om alleen maar inspiratie de wereld in te sturen. Terwijl het de deur uitloopt, draait het zich nog…
Lees verder...
 

Een koninklijke presentatie

De dochter van mijn vriendin kijkt me met een serieus snoetje aan en vraagt of haar kroontje nog goed staat. Ik knik bevestigend. Ze draait parmantig een rondje, haar jurk waaiert breed uit. Ze zweeft weg om zich te laten bewonderen door haar broertje. Mij met een glimlach achterlatend. Hoe…
Lees verder...
 

Laat los wat je weet en kies.

Een goede werkvorm op de juiste plek in je training is heel effectief. Het kan zelfs de training maken of breken. Niet gek dat ik daar dus veel vragen over krijg. En op zekere dag zelfs de vraag of ik daar een boek over kan schrijven. Wat een goed idee!…
Lees verder...
 
Vergeet je standaardworkshop, focus op je doelgroep

Vergeet je standaardworkshop, focus op je doelgroep

Elke doelgroep vraagt een eigen benadering. Dus ook een eigen workshop. Dat realiseerde ik me toen ik pas Roelof Wobben van Beter Zitten bij een event sprak. Roelof heeft een bureaustoel speciaal voor vrouwen ontwikkeld Omdat ik én vrouw ben, én rugklachten heb, was ik direct geïnteresseerd. Wat blijkt? Rugklachten…
Lees verder...
 
 
 
NCLD PG CNTCT LN
      

dorothee@eigen-wijsz.nl • 06-20280370